Кратка история на боулинга

Боулингът е една от най-старите игри в света. Археолози откриват в Египет детски гроб на около 5200 години. В него откриват топки, кегли и друго оборудване. Така разбираме, че преди много векове древните египтяни са играли някакъв вид боулинг.

В Германия 200 г. сл. Хр. на панаири и празници, които са правени по села и градове, са играли подобна на боулинга игра – хвърляли кокали по 9 дървени фигури, които наричали “кегли” (kegels) а играчите, наричали “keglers”.

Има сведения за игра на боулинг в Англия и Холандия около 1100 г. сл. Хр. През 1600 г. със заселването на холандците в щатите и формирането на Ню Амстердам (днешен Ню Йорк), те пренасят играта в САЩ, играла се тогава от 9 кегли подредени в ромб (nine-pin bowling). Играта веднага се разпространява и става известна под името “Dutch Pins”. Паралелно с играта започват и залагания в много големи размери, което след време принуждава правителството да я забрани със закон. Години по-късно играта се завръща в сегашния ѝ вид, добавяйки десета кегла, тя става вече боулинг с десет кегли (10-pin bowling). През 1895г. се създава Американската федерация по боулинг (American Bowling Congress, A.B.C.), като за първи път в исторята на боулинга официално се създават и приемат правила и закони за играта.

В днешно време боулинг се играе в специална построена за целта зала с изградени писти, в края на които са разположени кегли. Целта на играта е да се съборят колкото може повече кегли с един удар.

Над 110 страни членуват в Федерацията по боулинг, WB (World Bowling) с над 100 милиона играчи в целия свят, като залите за боулинг по света се различават по големина и архитектура. Съществуват зали с по две писти и такива с над 100 писти.

Важни дати в историята на боулинга

5200 г.пр. Хр. – първите разкрития за съществуване на играта боулинг
200-300 сл. Хр – немски монаси представят на народа играта боулинг като религиозен ритуал. Мартин Лутър написва правилата и я нарича kegels
1300г. – в къщите на знатни и богати европейци започват да се строят зали за боулинг
1455г. – в Лондон се построява първата голяма закрита зала за боулинг
1465г. – Крал Едуард IV издава указ за забрана на играта боулинг във всички нейни разновидности
1555г. – залите за боулинг по света започват да се затварят, защото се използват за незаконни залагания.
1611г. – Капитан Смит се завръща в родния си град Джеймстаун и намира съгражданите си да гладуват, но да играят щастливи боулинг. Играта веднага е обявена като причина за съществуващия глад и се обявява за незаконна
1623г. – Холандците пренасят боулинга в САЩ
1670г. – Английският крал Чарлз налага нови правила на играта
1840г. – Залите за боулинг и кръчмите в САЩ се сливат в едно и стават предпочитано място за забавление
1870г. – Боулингът с 9 кегли се забранява заради незаконните залагания
1895г. – създава се Американската Федерация по боулинг (American Bowling Congress A.B.C.)
1916г. – създава се първата Женска Федераця по боулинг в Америка Women’s International Bowling Congress W.I.B.C.)
1950г. – разработване и инсталиране на първите автоматични машини за нареждане на кегли (дотогава са се използвали малки деца за ръчно подреждане на кеглите, които са се наричали pin-boys)
1958г. – създава се първата официална фирма за боулинг оборудване Brunswick. Същата година се създава и Федерацията на професионалните играчи (Professional Bowlers Association P.B.A.)
1984г. – открива се първия музей на боулинга в Сейнт Луиз, щата Мисури
1990г. – А.В.С. регистрира 50 мил. души които играят боулинг в САЩ
2003г. – Откриване на най-големия боулинг център в България – Mega Xtreme

Използваме „бисквитки“ с цел подобряване качеството и функционалността на нашата уебстраница.